Za 50 dana kreće izvoz mesa peradi u EU?
  • izvoz
  • piletina
02. ožujka 2019

Zeleno svjetlo dala je Europska unija 25. veljače Bosni i Hercegovini za izvoz mesa peradi u EU, kada je stupila na snagu izmjena relevantnog propisa EU.

Očekuje se će ista pravna procedura za odobravanje izvoza proizvoda od mesa peradi iz BiH u EU uskoro biti završena pred Stalnim odborom za bilje, životinje, hranu i hranu za životinje, a kojeg čine predstavnici svih država članica EU. Procedura je pokrenuta na sjednicama ovoga Odbora 25. i 26. veljače 2019. godine. Proizvodi su regulirani drugačijim pravnim aktom i stoga je potrebna odvojena procedura za odobrenje.

Napori Bosne i Hercegovine da poveća proizvodnju poljoprivrednih proizvoda i pospješi svoj potencijal za izvoz će dovesti do veće konkurentnosti i imat će pozitivan učinak na ekonomiju i kvalitet života za sve svoje građane. Stoga se očekuje da će zemlja nastaviti aktivan rad na prilikama za izvoz, te daljnji rad na usklađivanju svojih sustava kontrole sa zahtjevima EU u slučaju drugih proizvoda sa potencijalom za izvoz sa bh. tržišta na tržište Europske unije.

Podsjetimo, Ministarstvo vanjske trgovine i ekonomskih odnosa BiH još od 2010. godine pokušava dobiti ovo odobrenje. Ministar Mirko Šarović izjavio je kako će Ured za veterinarstvo davati rješenja komapnijama za izvoz koje budu ispunjavale uvjete. Za sada mogu izvoziti četiri kompanije iz BiH, navodi Oslobođenje. 

"Ova dozvola za izvoz će nam donijeti mnogo toga, a između ostalog će dovesti do novih zapošljavanja i otvaranja novih kapaciteta. Mi već imamo neke načelne dogovore, sljedećeg tjedna prvi kupci trebaju doći u Tešanj pa ćemo vidjeti kako će to dalje ići", kazao je Maid Jabandžić, direktor kompanije Madi iz Tešnja.

pon uto sri čet pet sub ned
 
1
 
2
 
3
 
4
 
5
 
6
 
7
 
8
 
9
 
10
 
11
 
12
 
13
 
14
 
15
 
16
 
17
 
18
 
19
 
20
 
21
 
22
 
23
 
24
 
25
 
26
 
27
 
28
 
29
 
30
 
31
 
 
 
 
PROMO
  • PRATITE
  • MAGAZIN
22. rujna 2019

Razne informacije i drugi prilozi biti će sastavni dio svakog novog broja našeg magazina. Čekajte nas svakog ponedjeljka u 8 sati. Pratite nas i na društvenim mrežama
Facebook i Instagram