Posjetili smo bjeloglavog supa Luku, uvjerili se u odličnu ponudu Eko centra Blagaj
  • PRIRODA
  • BLAGAJ
12. rujna 2020

Jedno od uistinu posebnih mjesta je izvor rijeke Bune u Blagaju. U neposrednoj blizini izvora smjestio se Eko centar Blagaj. Ovaj istraživačko- edukacijski centar za zaštitu prirode djeluje od 2007. godine pod vodstvom Adnana Đulimana predsjednika Omladinskog kluba Novi val koji djeluje u sklopu centra.

Osnovni cilj Eko centra Blagaj je zaštita bjeloglavih supova- najugroženije vrste ptica u Bosni i Hercegovini. Sa druge strane, cilj Omladinskog kluba Novi val, koji djeluje u sklopu Eko centra, je animiranje mladih i njihovo uključivanje u edukativne, ekološke, sportske, umjetničke, kulturne i zabavne aktivnosti.
„Aktivnosti koje se provode u Omladinskom klubu Novi val i Eko centru Blagaj su reintrodukcija bjeloglavih supova u BiH, razvoj turizma i zaštita okoliša. Još jedna bitna aktivnost kluba i centra je očuvanje i održivost hercegovačkih magaraca koji su autohtona pasmina“- saznali smo u razgovoru sa Eminom Lulić koja je bachelor konzervacijske biologije i ekologije.

Trenutno se u centru nalazi jedan bjeloglavi sup koji je spašen iz kanjona Uvca kod Olova. Bjeloglavi sup Luka je nakon 15 dana boravka u prirodi pronađen potpuno iscrpljen u kanjonu.  Adnan Đuliman je istoga dana sa ekipom iz udruženja otišao u Olovo i Luku dopremio u Blagaj. U suradnji sa Udruženjem za zaštitu ptica grabljivica Republike Srbije, čije markacije i GPS nosi ovaj bjeloglavi sup, 5. rujna ove godine na mjestu Kurbanište preko puta vrela u Blagaju pokušalo se vratiti Luku u prirodu. Nažalost, prateći monotoring ptice, Luka je morao biti vraćen u Eko centar Blagaj gdje će se dogovoriti njegovo novo boravište.

Sama lokacija Eko centra Blagaja, u blizini izvora rijeke Bunu, odlična je i za auto kampiranje. Uz auto kamp, mogućnost upoznavanje hercegovačkih magaraca i druženja sa njima kao i sa bjeloglavim supom Lukom, u eko centru se nalazi jedino penjalište u Blagaju. Tu se nalaze dvije umjetne stijene kao i penjalište sa 9 penjačkih sektora i preko 120 smjerova.

Za kraj ćemo reći da omladinski klub Novi val u sklopu projekta „Misli o prirodi!“ koji implementira Centar za promociju civilnog društva kroz projekt Eko Hub Blagaj surađuje sa lokalnim zajednicama Nevesinje, Ljubinje, Stolac, Čapljina i Blagaj. Glavni cilj projekta, kojega financijski podržava vlada kraljevine Švedske, je zaštita prirode kroz osnaživanje organizacijskih i institucijskih kapaciteta u pružanje podrške drugim organizacijama i neformalnim grupama.

Fotogaleriju možete pregledati klikom na sliku ispod teksta. Naša preporuka je da zbog visoke rezolucije fotografija prednost date našoj desktop verziji (laptop, računalo) i doživite potpuni ugođaj.

www.umomdvoristu.com  (Marijo Bošnjak)
Nije dozvoljeno preuzimanje sadržaja i objavljivanje u drugim medijima!

pon uto sri čet pet sub ned
 
 
1
 
2
 
3
 
4
 
5
 
6
 
7
 
8
 
9
 
10
 
11
 
12
 
13
 
14
 
15
 
16
 
17
 
18
 
19
 
20
 
21
 
22
 
23
 
24
 
25
 
26
 
27
 
28
 
29
 
30
 
31
 
 
 
PROMO
  • INFO
  • PRETPLATA
16. kolovoza 2020

U moru raznih informacija koje se pojavljuju u online prostoru premalo je onih koje su namijenjene ljudima koji ne vide sve crno i pozitivnije  gledaju na svijet oko sebe. Slijedom toga pokrenuli smo jedinstveni tjednik na čijim online stranicama možete uživati u super lijepim prilozima koji  su nastali našim autorskim radom.