Obiteljski ranč na prekrasnoj planini, uz konje i 'boroviti' pripravke razvijaju i turističku ponudu
  • RANČ
  • PLANINE
06. rujna 2020

Mnogi od nas vole uživati u prirodi. Bilo da se radi o malim gradskim zelenim oaza ili pak o planinskim predjelima svugdje možemo pronaći neki lijepi detalj, neku lijepu prirodnu sliku i mnogo toga oku ugodnoga.

U parku prirode Blidinje, lijepih prirodnih detalja ali i odličnih pogleda na planine i pogleda sa planinskih vrhunaca je bezbroj. Uživanje u očaravajućim pogledima, mirisu borova i čistom zraku je zagarantirano.

Kada imate mogućnost i viziju sve to spojiti, iskoristiti ono što priroda nudi i to sve obogatiti dodatnim sadržajima, imate svoj savršeni kutak na svijetu.

Ranč obitelji Mandić i priča o više generacija ove obitelji je sve samo ne obična priča. Obiteljski ranč se nalazi na njihovoj djedovini u dijelu Blidinja koji se naziva Masna Luka.

Posebna priča o obitelji Mandić počela je prije nekih 40-ak godina. Ljuba Mandić je bila seoska žena koja se trudila iskoristiti sve ono što priroda daje. Uz nezaobilaznu poljoprivredu i stočarstvo, Ljuba je iskorištavala ljekovito bilje kojim je bogata planina i izrađivala melem koji se koristi za opekline. Taj melem je bio jako učinkovit, toliko da se priča o njemu proširila dosta daleko čak i u doba kada nije bilo modernih tehnologija i oglašavanja.

„Baba Ljuba je svoj melem izrađivala za neke osobne potrebe i potrebe rodbine i prijatelja. Kada su korisnici melema vidjeli da on uistinu pomaže, svi su naručivali melem kod babe Ljube. U početku je melem izrađivala po potrebi a kasnije je izrađivan unaprijed kako bi ga uvijek bilo za one kojima je potreban“- rekao nam je Dario, jedan od Ljubinih unuka.

Potomci babe Ljube, djeca i unuci shvatili su da se receptura melema mora sačuvati a proizvodnja istoga dići na veću i ozbiljniju razinu. Danas obitelj Mandić ima cijelu liniju proizvoda vezanih za Blidinje, ljekovito bilje i ključne borove. Proizvodnja je dignuta na ozbiljnu razinu 2005. godine kao i promocija proizvoda. Sirup od borovih iglica Boroviti, rakija Borovača i neizostavna krema babe Ljube postali su brend prepoznat u cijeloj Bosni i Hercegovini ali i mnogo šire.

Ako ste mislili da priča o obitelji Mandić i njihovom ranču ovdje završava, jako ste se prevarili.

Konjički klub Blidinje, iznajmljivanje quadova te tečaj streličarstva samo su neke od ideja i neki od planova koji su Mandići realizirali. Prilikom posjete ranču zatekli smo majstore koji su sa kamenom oblagali kuću koja će se u bliskoj budućnosti koristiti za iznajmljivanje gostima ranča.
„Naša osnovna ideja je gostima pružiti mogućnost za višednevni odmor i uživanje na našem ranču i uživanje u našemu Blidinju. Uz mnoge planinske staze gostima bi u ponudili obilazak Blidinja jahanjem na konjima ili pak avanturistički obilazak na quadovima. Jedan od dodatnih zabavnih sadržaja je tečaj streličarstva, korištenje luka i strijele. Uz sve to gostima bi dali mogućnost sudjelovanja u nekoj od faza proizvodnje proizvoda od borovih iglica. Eko proizvodi iz vrta biti će na meniju u našoj budućoj rustikalno uređenoj kući za odmor“ – saznali smo od vlasnika ranča.

Ova oaza mira u borovoj šumi endemskih borova uistinu je posebna i jedinstvena. Posebno mjesto, posebna ljubav prema djedovini i Blidinju spojena se odličnim idejama ovaj ranč stavlja visoko na ljestvici nezaobilaznih mjesta koje trebaju posjetiti svi prilikom dolaska u park prirode Blidinje.

Fotogaleriju možete pregledati klikom na sliku ispod teksta. Naša preporuka je da zbog visoke rezolucije fotografija prednost date našoj desktop verziji (laptop, računalo) i doživite potpuni ugođaj.

www.umomdvoristu.com  (Marijo Bošnjak)
Nije dozvoljeno preuzimanje sadržaja i objavljivanje u drugim medijima!

pon uto sri čet pet sub ned
 
 
1
 
2
 
3
 
4
 
5
 
6
 
7
 
8
 
9
 
10
 
11
 
12
 
13
 
14
 
15
 
16
 
17
 
18
 
19
 
20
 
21
 
22
 
23
 
24
 
25
 
26
 
27
 
28
 
29
 
30
 
31
 
 
 
PROMO
  • INFO
  • PRETPLATA
16. kolovoza 2020

U moru raznih informacija koje se pojavljuju u online prostoru premalo je onih koje su namijenjene ljudima koji ne vide sve crno i pozitivnije  gledaju na svijet oko sebe. Slijedom toga pokrenuli smo jedinstveni tjednik na čijim online stranicama možete uživati u super lijepim prilozima koji  su nastali našim autorskim radom.