'Nije lako čuvati stada, vukovi vrebaju a sestru mi ugrizao poskok jedva živa ostala'
  • STADA
  • STOČARI
30. kolovoza 2020

U brdskim predjelima hercegovačkog područja priroda je kao stvorena za uzgoj stoke i bavljenje stočarstvom. Trava je bogata ljekovitim biljem koje raste ama baš iza svakog kamenčića i tako obogaćuje prehranu za stada koja se napasaju na tom području. Ljeto je i velike su vrućine, no ipak blago mora na ispašu pa su pastiri sa svojim stadima u potrazi za mladom i kvalitetnom travom.

Zoran je jedan od onih koji svoje vrijeme provodi u prirodi hodajući za svojim stadom. Oko četiristo ovaca i nešto koza svaki dan vodi na proplanke i doline kako bi ih nasitio. U tom poslu mu pomažu i četiri psa koja budno prate na ovce i njihovo ponašanje.

Odmah po našem susretu imamo dojam da je Zoran zadovoljan svojim poslom.  Ne tuži se na nikakve teškoće i vidi dobre strane bavljenja stočarstvom. Cijeli dan provodi na proplancima a uvečer se sa stadom vraća u polje i tako iz dana u dan.
-Od kukanja nema ništa, treba raditi. Ovo nije lak posao ali nije bez perspektive. Uz prodaju janjaca može se napraviti i određena količina sira koji ima svoje kupce . Ovce imaju odličnu ispašu a spremimo im i dovoljan broj sijena u balama kako bi ih prehranili zimi. Kvaliteta i mesa i sira je odlična a kako i ne bi bila kad vidite gdje ovce pasu i što jedu- govori nam Zoran koji ne skida pogleda sa svojega stada.

Pitali smo ima li stado kakvih problema sa predatorima i zvijerima?
-Dašta nego ima, vukova je sve više a sposobni su za prilagodbu na svaku situaciju spremno čekajući trenutak kako bi zaskočili poneku ovcu, priča Zoran pa nastavlja spominjući i poskoke kojih ima kao nikad prije.

Znaju ugristi ovcu a nerijetko i pastira. Bilo je tih ugriza u ovim krajevima, moju sestru je u štali ugrizao poskok pa je jedva živa ostala. Nisu nimalo ugodni i treba ih se dobro čuvati- kaže ovaj pastir krećući se za stadom koje je krenulo prema prvom šumarku bježeći sa jakog sunca koje prži po ovom hercegovačkom kamenu.

www.umomdvoristu.com  (Ivan Ramić, Marijo Bošnjak)
Nije dozvoljeno preuzimanje sadržaja i objavljivanje u drugim medijima!
 

pon uto sri čet pet sub ned
 
 
1
 
2
 
3
 
4
 
5
 
6
 
7
 
8
 
9
 
10
 
11
 
12
 
13
 
14
 
15
 
16
 
17
 
18
 
19
 
20
 
21
 
22
 
23
 
24
 
25
 
26
 
27
 
28
 
29
 
30
 
31
 
 
 
PROMO
  • INFO
  • PRETPLATA
16. kolovoza 2020

U moru raznih informacija koje se pojavljuju u online prostoru premalo je onih koje su namijenjene ljudima koji ne vide sve crno i pozitivnije  gledaju na svijet oko sebe. Slijedom toga pokrenuli smo jedinstveni tjednik na čijim online stranicama možete uživati u super lijepim prilozima koji  su nastali našim autorskim radom.