Lijepe slike s Mostarskog Blata, Podravkina poslovna priča se nastavlja branjem uroda na plantažama kooperanata
  • AGRO
  • PODRAVKA
12. rujna 2020

Jedna od najboljih poljoprivrednih priča i događanja u BiH se upravo ovih dana odvija na Mostarskom Blatu. Regionalni prehrambeni div Podravka već je neko vrijeme sa svojim poslovnim idejama prisutna u ovom djelu zemlje gdje pokušava za svoje prerađivačke potrebe pokrenuti masovniju proizvodnju određenih poljoprivrednih kultura odnosno proizvoda. 

Ekipa magazina umomdvoristu.com obišla je plantaže paprika i i rajčica za industrijsku preradu na Mostarskom Blatu gdje smo zatekli kooperante i berače koji su upravo brali zrele plodove paprike roge od kojih se prerađuju kiseli proizvodi i ajvar. Radnici su brali i punili velike gajbe paprikom a šleperi su čekali da ih se 'natovare' robom od 16 tona koju su odvezli put Varaždina.

U razgovoru sa kooperantom iz Biograca Stankom Kvesićem doznajemo da je za ovu godinu posadio oko 200 000 sadnica paprike i 70 000 sadnica rajčice za industrijsku proizvodnju, te kako planira u sljedećoj godini još povećati površine za nove količine sadnica.

Antonio Ćorić agronom je zadužen za sve plantaže u ovom djelu Hercegovine i ujedno je voditelj proizvodnje tvrtke koja je zadužena za kooperante i otkup povrća.
-Sa urodom rajčice smo prezadovoljni a urod i kvaliteta paprike je iznad naših očekivanja. Što se tiče uzgoja nismo imali većih poteškoća osim redovne zaštite i prehrane kroz sustav navodnjavanja. Na ovim plantažama našeg kooperanta očekujemo količinu od 200 tona paprike i 150 tona rajčice za industrijsku preradu- rekao nam je voditelj Ćorić.

Kooperant Kvesić je dodao da su svi zadovoljni otkupom, cijenom i plaćanjem te da tu nema ama baš nikakvih problema. Mjesta za nove kooperante ima u izobilju s obzirom da sljedeće godine cijeli urod će se prerađivati u novoj Podravkinoj tvornici, odnosno pogonu u Kruševu kod Mostara. 
-Kooperanti dobiju početni impuls gdje ne trebaju ulagati svoja sredstva koja se kasnije odbiju kroz otkup tako da je to jedna odlična pogodnost da se uključi što više ljudi u ovaj projekt za koji se nadamo da će biti vrlo uspješan na ovim našim prostorima- dodaje agronom i voditelj proizvodnje Ćorić.

Upitali smo radnike koji su sve odreda mještani za njihove dnevnice na što su nam rekli da su zadovoljni i dnevnicama i poslom koji obavljaju te da im nije teško raditi za dobre dnevnice.

Uskoro kreće i berba rajčice koju će obavljati kombajn koji spremno čeka da završi već za koji dan zrele plantaže na Mostarskom Blatu.

Fotogaleriju možete pregledati klikom na sliku ispod teksta. Naša preporuka je da zbog visoke rezolucije fotografija prednost date našoj desktop verziji (laptop, računalo) i doživite potpuni ugođaj.

www.umomdvoristu.com (Ivan Ramić)
Nije dozvoljeno preuzimanje sadržaja i objavljivanje u drugim medijima!
 

pon uto sri čet pet sub ned
 
 
1
 
2
 
3
 
4
 
5
 
6
 
7
 
8
 
9
 
10
 
11
 
12
 
13
 
14
 
15
 
16
 
17
 
18
 
19
 
20
 
21
 
22
 
23
 
24
 
25
 
26
 
27
 
28
 
29
 
30
 
31
 
 
 
PROMO
  • INFO
  • PRETPLATA
16. kolovoza 2020

U moru raznih informacija koje se pojavljuju u online prostoru premalo je onih koje su namijenjene ljudima koji ne vide sve crno i pozitivnije  gledaju na svijet oko sebe. Slijedom toga pokrenuli smo jedinstveni tjednik na čijim online stranicama možete uživati u super lijepim prilozima koji  su nastali našim autorskim radom.