Jeste li probali mlaćenicu, eliksir života?
  • ZDRAVLJE
  • MLIJEKO
12. rujna 2020

Od mlijeka se može proizvesti niz vrlo kvalitetnih mlječnih proizvoda koji su izuzetno zdravi za naš organizam. Od raznoraznih sireva do nekoliko napitaka sigurno, mlijeko stavlja visoko na ljestvici kad su u pitanju takve vrste proizvoda.

Jedan od odličnih mlječnih proizvoda je svakako i mlaćenica koja nastaje tučenjem ili mlaćenjem mlijeka kako bi proizveli maslac. U našim seoskim domaćinstvima još uvijek se može naći po koji stap koji služi za mlaćenje i tučenje mlijeka gdje se nakon nastanka maslaca formira blago kisela tekućina sa sitnim grudicama maslaca koja kao nus proizvod tvori izvanredan i zdrav napitak koji zovemo mlaćenica.

Mlaćenica se danas rijetko može naći na policama supermarketa nastala tradicionalnim putem iz stapova ili kačica a industrijska proizvodnja je ubrzala i zamijenila ovaj proces. Ipak u ruralnim dijelovima, ili tradicionalnim gastro ponudama mlaćenica iz stapa je vrlo cijenjen i tražen proizvod.

Mlaćenica je dijetetski mliječni napitak
Vrlo nizak udio masti cca. do 1%, kalorija i visokog udjela proteina, B vitamina, kalcija i mnogih esencijalnih mliječnih kiselina, svrstava mlaćenicu u idealne mliječne napitke za sve one koji imaju problema sa viškom kilograma. Također zbog vrlo niskog udjela masti preporučuje se sportašima u prehrani.  Mlaćenica danas promovira "zdrav život" i smatra se izuzetno poželjnim antioksidansom i zdravim napitkom.

No na našu žalost mlaćenice je sve manje a ono što možemo naći u trgovačkim centrima sigurno nije ravno onoj domaćoj mlaćenici koja je nastala u drvenim stapovima u našim seoskim domaćinstvima.

www.umomdvoristu.com
Nije dozvoljeno preuzimanje sadržaja i objavljivanje u drugim medijima!
 

pon uto sri čet pet sub ned
 
 
1
 
2
 
3
 
4
 
5
 
6
 
7
 
8
 
9
 
10
 
11
 
12
 
13
 
14
 
15
 
16
 
17
 
18
 
19
 
20
 
21
 
22
 
23
 
24
 
25
 
26
 
27
 
28
 
29
 
30
 
31
 
 
 
PROMO
  • INFO
  • PRETPLATA
16. kolovoza 2020

U moru raznih informacija koje se pojavljuju u online prostoru premalo je onih koje su namijenjene ljudima koji ne vide sve crno i pozitivnije  gledaju na svijet oko sebe. Slijedom toga pokrenuli smo jedinstveni tjednik na čijim online stranicama možete uživati u super lijepim prilozima koji  su nastali našim autorskim radom.