Imamo prirodne resurse i potencijal ali nemamo strategiju za razvoj
  • DRVNA
  • INDUSTRIJA
12. rujna 2020

Da biste imali uspjeha u svojem poslu morate napraviti plan koji će vam pomoći da dostignete svoj cilj. Ništa se neće dogoditi preko noći ali nekakav plan ili strategija su svakako ono od čega bi trebalo početi. Takvo nešto se može prenijeti i na razinu države i najviših instanca vlasti. Ako država želi prosperitet i blagostanje u svakom smislu te riječi ona bi trebala imati svoju strategiju podijeljenu u više faza koje bi omogućile samu provodljivost iste.

Pogledamo li prirodne resurse ove zemlje jasno je da su oni strašan potencijal za jedan posvemašan uzlet ekonomije, međutim BiH nije država koja baš mari za svoje resurse u smislu pravilnog iskorištavanja u svrhu podizanja ekonomskih aktivnosti. Doduše, postoji niz zakona kojima se štite prirodni resursi ali ne postoji nikakva strategija kako ih koristiti i obnavljati. U zadnje vrijeme entitetske vlasti su donijele nekoliko odluka gdje su ograničili izvoz drvenih trupaca iz zemlje što je sigurno dobro i potpuno ispravno. Dobro je da su se vlasti sjetile da smo bogati šumama od kojih se može više ekonomski prosperirati ako ih ponudimo tržištu kao gotov proizvod a ne kao trupce. Na žalost, cijela priča se svodi na to da strancima prodajemo trupce a oni nama gotove proizvode od istih tih trupaca što je svakako poražavajuća činjenica koja bi trebala zabrinuti sve one koji su odgovorni za ekonomska pitanja ove zemlje.

Međutim, činjenica je da BiH nema posebno razvijenu drvnu industriju  koja ima ogroman potencijal za razvoj. Porazno je da ista ta industrija ima potrebu uvesti i jedan metar materijala od kojih prave gotove proizvode. Kako je već poznato u ovoj zemlji ne postoji strategija ni za što pa tako ne postoji niti za industriju koja ima potencijal biti perspektivna ali ne samo to već ona sigurno može biti i pokretač ekonomije. Ljudi koji su u vrhu politike moraju ekonomiju i ekonomska pitanja staviti u sami vrh prioriteta a sigurno je da u BiH ima sjajnih stručnjaka kojima treba dati priliku da strateški osmisle put djelovanja u pojedinim sektorima industrije. Potrebno je imati samo političke volje i malo složnosti oko tako važnih pitanja za ekonomsku budućnost BiH, što prije to bolje.

www.umomdvoristu.com (Ivan Ramić)
Nije dozvoljeno preuzimanje sadržaja i objavljivanje u drugim medijima!

pon uto sri čet pet sub ned
 
 
1
 
2
 
3
 
4
 
5
 
6
 
7
 
8
 
9
 
10
 
11
 
12
 
13
 
14
 
15
 
16
 
17
 
18
 
19
 
20
 
21
 
22
 
23
 
24
 
25
 
26
 
27
 
28
 
29
 
30
 
31
 
 
 
PROMO
  • INFO
  • PRETPLATA
16. kolovoza 2020

U moru raznih informacija koje se pojavljuju u online prostoru premalo je onih koje su namijenjene ljudima koji ne vide sve crno i pozitivnije  gledaju na svijet oko sebe. Slijedom toga pokrenuli smo jedinstveni tjednik na čijim online stranicama možete uživati u super lijepim prilozima koji  su nastali našim autorskim radom.