Glavni kupci mojih bakroreza su Amerikanci i Korejci no njih ove godine nema
  • ZANATI
  • BAKROREZ
06. rujna 2020

Mostar je postao i još uvijek postaje turistički grad. Nezaobilazna destinacija, prilikom posjete gradu na Neretvi je Stari grad i Stari most.

Prolazeći kroz stari dio grada, malo tko ne uoči zanatlije a među njima i majstore bakroreza.

Bakrorez je stara tehnika graviranja odnosno crtanja u bakru. Još od davnina prolaskom kroz stari grad moglisu se čuti udarci čekićem o metalu što je postao svojevrsni karakteristični zvuk starog dijela grada Mostara.

Ekipa našega magazina posjetila je Sašu Milićevića, majstora bakroreza u blizini Staroga mosta.
„Bakrorez je tehnika crtanja na bakrenoj ploči koristeći razne udubljivače i igle te čekić. Prvo i osnovno je imati bakrenu ploču, sav alata ali bez ideje i vizualiziranja u glavi ne može se početi raditi. Da bi se napravila jedna gravura potrebno je biti kreativan, precizan i strpljiv. Mnogo sati odnosno više dana je potrebno da se napravi neka najjednostavnija gravura“- u priču o bakrorezu uveo nas je Saša.

Osvrnuvši se po radnji primjetili smo da su glavni motivi gravura crteži sa stećaka. 
„Ovim poslom sam se počeo baviti prije 4-5 godina. Početci su naravno bili teški baš kao i u svakome poslu. Majstor prije mene počeo je raditi davne 1975 i uglavnom je radio gravure crteža sa stećaka pa sam i ja nastavio sa sličnim motivima. Crteži na stećcima puni su detalja a samim time i moje gravure“- rekao nam je majstor bakroreza.

Iako je ova sezona posebna i pandemija je napravila dosta problema, Saša je optimist.
„Najbolji kupci, naših gravura, su Korejci i Amerikanci kojih ove godine nema. Ovu godinu ćemo preživjeti i zaboraviti. Sljedeća će biti bolja“- optimističan je Saša.

Neumorno udarajući čekićem po udubljivaču, još jedna gravura odlično je napredovala i gotovo bila završena.

Saši smo se zahvalili na razgovoru i prihvatili njegov prijedlog da nastavimo šetnju do Staroga mosta koji će biti motiv nekih budućih Sašinih gravura.

Fotogaleriju možete pregledati klikom na sliku ispod teksta. Naša preporuka je da zbog visoke rezolucije fotografija prednost date našoj desktop verziji (laptop, računalo) i doživite potpuni ugođaj.

www.umomdvoristu.com (Marijo Bošnjak)
Nije dozvoljeno preuzimanje sadržaja i objavljivanje u drugim medijima!

pon uto sri čet pet sub ned
 
 
1
 
2
 
3
 
4
 
5
 
6
 
7
 
8
 
9
 
10
 
11
 
12
 
13
 
14
 
15
 
16
 
17
 
18
 
19
 
20
 
21
 
22
 
23
 
24
 
25
 
26
 
27
 
28
 
29
 
30
 
31
 
 
 
PROMO
  • INFO
  • PRETPLATA
16. kolovoza 2020

U moru raznih informacija koje se pojavljuju u online prostoru premalo je onih koje su namijenjene ljudima koji ne vide sve crno i pozitivnije  gledaju na svijet oko sebe. Slijedom toga pokrenuli smo jedinstveni tjednik na čijim online stranicama možete uživati u super lijepim prilozima koji  su nastali našim autorskim radom.